top of page

Tarım arazisine inşaat yapılır mı? Ev yaptırmak ya da tiny house park yapmak için kriterler nedir?

Tarım arazisine inşaat yapılır mı? Ev yaptırmak ya da tiny house park yapmak için kriterler nedir? Tapulu arsanız var, önünden kadastral yol geçiyor, elektrik ve su hattı da geçiyor. Peki bu size kafanıza göre inşaat yapma hakkı veriyor mu? Zeytinliklere imar hakkı var mı?


İmar kanununa göre tapulu yerinize çadır da kursanız, prefabrik yani fabrika ortamında hazırlanmış ev de kursanız, betonarme tek katlı kulübe de yapsanız izin almak zorundasınız. Tarlalarda yüzde 5 imar var, her tarlada bu hak var gibi bir yanılsama da malesef var. Bunu bana danışmak için ulaşan herkes söylüyor ki bilgisi olduğunu kanıtlasın, Danışmanlık hizmet bedeli ödemeden alma verme dengesini kurmadan ortalıktan kaybolsun istiyorlar. Bu yazıyı özellikle yazma ihtiyacı duydum ki bu tarz kendinize zarar verebileceğiniz uyanıklıklara kaçmayın istedim.

Size şimdi 2006 yılından beri profesyonel mimarlık tecrübemle üst kısımdaki soruların cevaplarını vereceğim.

Tapuda tarla, arsa, zeytinlik, vb. tanımlar arazinizle ilgili kesin inşaat bilgisini vermez. Tarlalarda yüzde 5 imar var dedikodusu her tarlada yüzde 5 imar hakkı olduğunu da söylemez. Nice plan paftalarında orman, tarım, vb. lejantları çakışık görmekteyiz. Keza köy içinde kalmıyorsa yine detaylı araştırmasını yapmakta ve raporlamaktayız.

Arsa danışmanlığı hizmetimizle son bir yılda yatırımcılarımızın 18 yanlış arsa yatırımı yapmasının önüne geçtik.

Tapulu arsanızın imar hakkı olsa da gerekli plan proje, inşaat ruhsatı izinlerini almadan parselin önünden geçen elektrik su doğalgaz vb. hatların kullanım hakkına erişemezsiniz. Mimarlık hizmetlerimizle bu konuda size hizmet veriyoruz. Pdesgn.com

Toprak koruma yasası ve zeytinliklerin korunması konusunu diğer video ve blog yazılarımda anlatmıştım. Malesef yapı kayıt belgesi almış yapıların olduğu zeytinlikler var. Fakat, bunlar size referans olmasın. Çünkü zeytin fabrikası ya da üretime yönelik bir faaliyetiniz olmayacaksa hiçbirşey yapamazsınız. Tiny house parkedip alt yapıyı kaçak bağlamak suçtur.

Kendi mülkleriniz ya da edineceğiniz mülkleriniz için bizden danışmanlık alabilirsiniz.

Pelin DÜŞTEGÖR / Yüksek Mimar / CEO / CASA LOKOMOTİF & PDESGN Mimarlık


Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page