top of page

Kırklareli Sel Felaketi Sonrası: Bungalov / Tiny House İşletmelerine Bakış


Kaçak bungalov ve tiny house tesisi kurmak hayati risk taşırken, ülke turizmini de olumsuz etkilemektedir.
Kırklareli sel felaketi Kaçak Bungalov Tesisi
Kaynak Fotoğraf: Anadolu Ajansı

Casa Lokomotif ekibi olarak tiny house konusunu ele aldığımız 2018 yılından beri ürünlerin iki üretim mevzuatı olduğunu, kullanım şekillerinin şehirlerin çevre düzeni planlarına uygun şekilde tesis edilmesi gerekliliğini, arsa bağımsız karayollarına uygun üretilmesi halinde ev görünümlü karavan; imar kanununa uygun tasarlanması halinde ise yapı olduğuna her zaman dikkat çektik.

Türkiye'nin ilk arsa bağımsız gezen otel odasını PDESGN Mimarlık 'a tasarlattık ve ürettik.

2020 yılından beri tiny house karavan tasarımlarından önce, kullanım yeri ve amacına göre parsel seçimi danışmanlığı hizmeti veriyoruz. Bugüne kadar Türkiye'nin birçok yerinde kaçak tesis kurulumu, yanlış parsel seçerek yapılacak yanlış yatırımların önüne geçtik.

Bugün bile halen 3 dönüm tarlada çadır kampı ile başlasak, sonrasında glamping tesisine dönsek bize ruhsat alır mısınız şeklinde gelen soruların, cevabını bunun mümkün olmadığı şeklinde veriyoruz.

Kırklareli Demirköy ve İğneada'nın ormanlık bölgesine bakacak olursak; bölgenin toprak yapısı kalıcı ya da geçici yapılaşmaya çok mümkün olmadığı ortadadır. Trakya'nın güzel coğrafyasında kendi içinde sayısız endemik türleri barındıran ve su birikintileriyle meydana gelen dolgu zemin üzerinde oluşan alanlarda konaklamalı turizm fonksiyonunun kurgulanması ya da buna resmi izin verilmesi yaşanan felaketin de gösterdiği gibi fonksiyona uygun değildir. Şehirleri planlamanın ve lokal bazlı plan tadilatı yapmamanın önemini bir kez daha Kırklareli sel felaketi bize gösterdi.

Kentin konaklamaya, turizme, yapılaşmaya uygun olmayan alanlarında nüfus yoğunluğu yaratarak hem gelir elde etmeye hem de kalıcı konaklama yapacak şekilde yapılar kurgulamak, mevzuat dışı tesisler yaratmak hem yatırımcısını, hem müşterisini hem de ülke turizmini olumsuz etkilemektedir. Bu noktada öncelikle doğru parselin seçimi kaçınılmazdır. Detaylı bilgi ve hizmet almak için bize ulaşabilirsiniz: casalokomotif.com


79 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page