top of page
Yazarın fotoğrafıpelin düştegör

Tarım arazisi l Tarla hisseli satılıp Tiny House Resort yapılır mı? l Toprak koruma yasası l Turizm

Güncelleme tarihi: 12 Oca 2022

Tarım arazisi l Tarla hisseli satılıp Tiny House Resort ya da Köyü yapılır mı? l Toprak koruma yasası

"Tarla vasıflı arsama #TinyHouse yapabilir miyim?" sorusu ile 2019 yılından beri muhattap oluyoruz. Bu konuda mevzuattaki açık dolayısıyla karavan fonksiyonlu evinizi park edebilirsiniz diyorduk. Ancak, sahadaki uygulamaları görünce de endişe etmeye başlamıştık. Kaçak foseptik, kaçak kuyu uygulamaları mevcut köy evleri, villa bahçelerinde zaten varken; şimdi de tiny house park edilen yerlerde önümüze çıkmaya başladı.

İmar barışı uygulamaları ile ülkemizde birçok kaçak ya da ruhsatlı yapı kayıt altına alındı. Kayıt altına alınan kaçak yapıların altyapı ve su kullanımları denetim altına alınmadı. Bu sebepledir ki tarlalarda yapılmış kaçak yapılar yapı kayıt belgesi ile varlığını sürdürebilir hale geldi.

Malesef toplum içerisinde hala konteyner, prefabrik sistemle yapılan evler, ahşap bungalovlar vb. fabrika ortamında üretimi sağlanan tüm üretimler sanki izne tabi değilmiş gibi kabul görmeye devam ediyor. Halbuki imar kanununda yer alan yapı tanımına göre hepsi yapı statüsünde ve imar izinlerine tabidir. Yani hangi arsanın, arazinin, toprağın sahibi olursak olalım hepsinin bir kimliği ve kullanım izni var.

Önce hobi bahçesi gibi tek parselin hisselendirilip kiralanması ya da satışına değineceğim. Toprak koruma ve Arazi kullanımı kanunu 2005 yılında hayatımıza girmiş bulunuyor. Bu konunda toprak, arazi, tarım arazisi, mutlak tarım arazisi, tarım dışı alanlar vb. gayet güzel tanımlanmış durumdadır. Bunun yanında il ilçe bazında sulu, ekili, vb. tarım arazilerinin miktarları ile birlikte listelenmiştir. Örneğin; İstanbul'un tarım yapılan ilçeleri şu şekildedir: Arnavutköy, Avcılar, Başakşehir, Beykoz, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Çatalca, Çekmeköy, Esenyurt, Kartal, Pendik, Sancaktepe, Silivri, Şile, Şişli, Tuzla. Bu ilçeler 2005 yılında kayıt altına alınarak kanun maddelerine eklenmiştir. Ancak, değişen yerel yönetimler ve imar planları ile günümüzde tarla vasfında Silivri, Çatalca, Şile ilçeleri dışında verimli toprak sayısının düştüğünü görüyoruz. Giderek verimli topraklarımızı kaybediyor olma riski hobi bahçesi kullanımı ve bu alanlarda konaklama hareketinin başlaması ile de 2020 yılı içerisinde dikkat çekici oldu. Karavan ev kullanımlarını gayrimenkul projesi haline getirerek büyük toprak parçalarının hisseli satışı + tiny house ile pazarlanması konusu gündeme geldi. Halen de bu konuda projeler ve satış yapan firmaların var olduğunu gözlemliyoruz.

Youtube.com/casalokomotif kanalında yaptığım canlı yayında da anlattığım üzere 2020 yılı yaz sonunda Toprak Koruma kanununa bir madde eklendi. Bu maddeyi aynen burada paylaşıyorum :" Tarım arazilerini, tescili mümkün olmayan fiili hisseler oluşturarak arazinin hisselere tekabül ettiği kabul edilen kısımlarının zilyetliğini, bir özel hukuk tüzel kişisinin faaliyeti kapsamında bu tüzel kişiyle üyelik veya ortaklık ilişkisi kurarak devretmek veya bu işlere aracılık etmek suretiyle arazinin bütünlüğünün bozulmasına ve amacı dışında kullanılmasına sebebiyet verenlere bir yıldan üç yıla kadar hapis ve yüz günden bin güne kadar adli para cezası verilir. Ayrıca bu tüzel kişi hakkında elli bin Türk lirasından ikiyüz elli bin Türk lirasına kadar idari para cezası verilir. Tarım arazisinin bütünlüğünün sağlanması ve tarımsal üretime uygun duruma getirilmesi halinde bu fıkra uyarınca kamu davası açılmaz açılmış olan kamu davası düşer, mahkum olunan ceza tüm sonuçları ile ortadan kalkar." denmektedir.

TURİZM TEŞVİK KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN Hakkında

Marmaris, Muğla, Antalya Manavgat bölgelerinde gerçekleşen yangınlarla eşzamanlı denk gelen ve hakkında çok sayıda tartışma yaşanan Turizm Teşvik Kanunu esasen yeni bir kanun değildir. Mevcutta yürürlükte olan bu kanuna yeni düzenlemeler gelmiştir. Bu konuda 1Ağustos 2021 tarihinde bir canlı yayın gerçekleştirdik.


Bu videoda "TURİZMİ TEŞVİK KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN" hakkında değişen ve ilave edilen maddeleri ele alındı. Varolan Kıyı Kanunu maddelerinde yer alan Turizm Bakanlığı yetkilerinden bahsedildi. Daha fazla bilgi için bizden danışmanlık alabilirsiniz. www.casalokomotif.com www.pdesgn.com Yüksek Mimar Pelin Düştegör kimdir? 1985 İstanbul doğumludur. Ytü mimarlık lisans ve Ytü Mimari Tasarım yüksek lisans mezunudur. Uzun yıllar hafif çelik, çelik ve prefabrik yapılar konusunda mimar olarak çalışmıştır. Yeşil Binalarla ilgili çalışmaları vardır. Breeam koordinatörlüğünü üstlendiği 35.Sokak konut projesi 2011 yılında Türkiye ve Avrupa'da ilk olmuştur. İmar mevzuatları konusunda danışmanlık, mimarlık ve iç mimarlık hizmetleri ile çalışma hayatına devam etmektedir. www.Pdesgn.com Pdesgn Mimarlık hizmetlerine ait web adresidir. İstanbul Boğaziçi bölgesinde çok sayıda mimari projeye imza atmıştır. Türkiye'nin ilk arsa bağımsız mobil yaşam alanlarını tasarlayan ve üreten kadın girişimci mimardır. Mobil tiny house referansları ve siparişleriniz için www.casalokomotif.com u ziyaret edebilirsiniz. #turizm #turizmbelgesi #glamping #kamping #tinyhouseresort #tinyhouse #sitalanı #ormanalanı #orman #tarla #tarım Doğal Sit Alanlarında Kamping olur mu?

Doğal sit alanları için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2020 yılının Ekim ayında bir ilke kararı çıkardı. Buna göre 10 dönüm üzerinde doğal sit alanlarında kamping işletmesi kurulabilir izlenimi oluştu. Bu noktada bize Türkiye'nin her yerinden arsa sahipleri ulaşmaya başladı. Her sit alanının doğal sit olmadığını belirtmek isteriz. Bu konuda detaylı anlatımı yaptığımız videomuzun linkini de burada paylaşıyoruz:







Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page